Narcisten zeggen altijd dezelfde dingen om hun slachtoffers te veroveren: zo herken je ze.

Artikel oorspronkelijk geplaatst in Bekijk deze Video.

Ik heb al meer pagina’s van internet gehaald over narcisme omdat ik daar een leven lang mee geconfronteerd ben geweest. Kijk maar eens op mijn Blog

We praten veel over narcisme, maar wie zijn die narcisten? De narcist is iemand met een overdreven zelfwaardering: in de liefde volgt een relatie met een narcist altijd drie fasen: de idealisering, waarbij ze de partner laten geloven dat hij of zij de persoon is die ze altijd al zochten, de devaluatie, waarin ze kritiek hebben op de partner door hem of haar schuldig te laten voelen vanwege het negatieve verloop van de relatie, en ten slotte het verlaten, om zo veel mogelijk leed bij de partner te veroorzaken.

Het is niet alleen de relatie met een narcist die dit verloop heeft; de uitdrukkingen zijn altijd dezelfde en als je ze kent weet je hoe je zo iemand kunt identificeren, iemand die ons alleen maar pijn zal doen.

 

1. Zinnen die typerend zijn voor de fase van idealisering

In dit stadium proberen narcisten de persoon die ze hebben gekozen te veroveren, waardoor ze geloven dat ze precies de partners zijn waarnaar ze op zoek waren. Narcisten hebben een krachtig charisma waaraan het slachtoffer nauwelijks kan ontsnappen. De dingen die ze zeggen zijn heel banaal, maar hun aantrekkingskracht maakt ze niet minder effectief.

 1. “Ik heb nog nooit zo iemand als jij ontmoet”
 2. “Alleen jij begrijpt me”
 3. “Je bent mijn zielsverwant”
 4. “Het is het lot dat we elkaar hebben ontmoet”
 5. “We hebben niemand anders nodig dan elkaar om gelukkig te zijn”
 6. “We zullen voor altijd bij elkaar blijven”
 7. “Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld”

2. Zinnen die typerend zijn voor de fase van devaluatie

Wanneer de narcist denkt dat hij het slachtoffer heeft veroverd, begint hij de ware kant van zichzelf te laten zien. Het slechte humeur dat kenmerkend is voor het leven van een narcist, diep ontevreden wanneer hij zich niet gewaardeerd genoeg voelt, krijgen gestalte in beledigingen en beschuldigingen gericht tegen zijn partner. De ruzies met een narcist worden altijd afgewisseld met gebaren van genegenheid, want zijn intentie is nog steeds om te laten geloven dat de relatie de moeite waard is om gered te worden. Door te laten zien dat hij een liefhebbend iemand is, zorgt hij ervoor dat het slachtoffer zich schuldig en verantwoordelijk voelt voor de ruzies. Hier zijn enkele zinnen die in deze fase worden gezegd:

 1. “Je bent gek”
 2. “Je bent te gevoelig”
 3. “Het is geen toeval dat je niemand anders hebt gevonden”
 4. “Mijn vrienden hebben een hekel aan je, maar ik verdedig jou altijd”
 5. “Je bent te onzeker”
 6. “Er is iets mis met je”
 7. “Het doet me niks als je huilt”
 8. “Je probeert altijd de waarheid te manipuleren”.

Waarschijnlijk zullen dit de zinnen zijn die ze zullen zeggen als ze besluiten de ruzie te stoppen:

 1. “Ik doe dit omdat je te belangrijk voor me bent”
 2. “Het spijt me, maar in het verleden ben ik bedrogen”
 3. “De liefde is iets gecompliceeerds. We moeten eraan werken”
 4. “Ik doe het niet expres. Ik zal wel een probleem hebben”
 5. “Weet je niet meer hoe fijn we het in het begin hadden?”
 6. “Geef mij de schuld niet, je weet dat ik problemen heb”
 7. “Ik snap niet waarom je zo van ruzie maken houdt”
 8. “Het is de schuld van je vrienden/je familie. Ze zijn niet goed genoeg voor je”.
ADVERTISEMENT

3. Zinnen die typerend zijn voor de fase van verlating

Het doel van de narcist kan als voltooid worden beschouwd wanneer het duidelijk is dat hij zijn slachtoffer volledig heeft onderworpen, dat hij haar zo heeft gemanipuleerd dat ze de realiteit niet ziet zoals die werkelijk is. Op dit moment is de narcist niet langer geïnteresseerd in de relatie, maar blijft hij negatieve dingen zeggen om ervoor te zorgen dat hij als “winnaar” uit de relatie komt. Typische zinnen van deze fase zijn:

1. “Iedereen haat je”.
2. “Je bent echt een slecht persoon”
3. “Je weet dat je nooit iemand zult hebben die beter is dan mij”
4. “Je zult de rest van je leven alleen zijn, veel plezier ermee”
5. “Realiseer wat je jezelf hebt aangedaan”.

Wat te doen

De enige manier om te voorkomen dat een narcist ons leven verpest, of hoe dan ook een periode ervan, is om er zo snel mogelijk vanaf te komen: dit is niet gemakkelijk, niet vanwege gebrek aan kracht, maar omdat narcisten weten hoe ze mooi weer moeten spelen tegenover de buitenwereld. Het besef dat je met zo’n persoon te maken hebt, is essentieel om jezelf te verdedigen: in het ergste geval zijn de strategieën van de narcist misschien niet beperkt tot woorden.

Of er nu geweld is of niet, het is altijd goed om er met iemand over te praten, om te vertrouwen op verenigingen of instellingen, om de veiligste en meest effectieve manier te vinden om bij een narcist weg te gaan.